Temat projektowania kuchni to temat rzeka. Można o tym pisać i pisać, a i tak nie wyczerpie się tematu. Osoba, która dotychczas nie miała z tym kontaktu, może się poczuć bardzo przytłoczona tym, co należy zrobić i na co zwrócić uwagę podczas projektowania kuchni. Jest jednak kilka podstawowych zasad, na które warto zwrócić uwagę.

Przede wszystkim warto dobrze rozplanować blaty robocze. Jeden mały blat może nie być wystarczający, nawet jeśli gotujemy dla jednej osoby. Istotne jest rozmieszczenie tzw. trójkąta roboczego, czyli lodówki, zlewu i kuchenki. Jest to trasa najczęściej pokonywana w kuchni, warto więc ją optymalnie dopasować do rozmiarów naszego pomieszczenia. Najlepiej, jeśli kuchnia jest w kształcie litery L, wtedy możemy te trzy elementy faktycznie ułożyć w trójkąt, co jest wygodne podczas gotowania. Jednak nie zawsze mamy taką możliwość, często musimy się zmieścić jedynie na jednej ścianie z całym ciągiem roboczym. Warto wtedy pomiędzy kolejnymi „rogami” naszego trójkąta zaplanować kawałek blatu, aby cos móc odłożyć.

W wielu kuchniach po zaplanowaniu mebli i sprzętów nie ma już miejsca na nic. Dobrze byłoby mieć jeszcze w kuchni stół, ale to nie zawsze jest możliwe. Wtedy dobrym rozwiązaniem są krzesła barowe. Można je dosunąć do blatu i wtedy w miarę wygodnie np. można wypić kawę. Takie krzesła zaoszczędzą sporo miejsca, a jednocześnie mogą być nadal eleganckie i dopasowane do stylu naszej kuchni.

Tags: